De etymologie van de achternaam Jansen

Namenindexen

Bij het bestuderen van achternamen is het interessant om te kijken naar de herkomst van de naam. Eén van de meest voorkomende achternamen in Nederland is Jansen. Maar wat is nu eigenlijk de oorsprong van deze achternaam?

De betekenis

De achternaam Jansen vindt zijn oorsprong in de voornaam Jan. Jan was in vroeger tijden een veelvoorkomende voornaam in Nederland en de naam Jansen werd dan ook vaak gegeven aan kinderen met als voornaam Jan. De naam Jansen betekent dan ook simpelweg 'zoon van Jan'.

De verspreiding

De achternaam Jansen komt in Nederland veel voor. Het is zelfs één van de meest voorkomende achternamen van het land. Maar de naam is niet alleen in Nederland te vinden. Ook in andere landen, zoals Duitsland en Denemarken, komt de naam veel voor.

Het is interessant om te kijken naar de verspreiding van de naam door de tijd heen. Zo zien we dat de naam vooral in het westen van Nederland voorkomt. Dit heeft onder andere te maken met de geschiedenis van Nederland. In het westen van Nederland had men toegang tot de zee en was er meer handel, wat weer leidde tot meer contacten met het buitenland en dus ook meer invloeden vanuit andere culturen.

Varianten op de naam

Naast de naam Jansen zijn er ook varianten op de naam te vinden. Zo hebben we bijvoorbeeld de namen Janssen en Janse. Deze namen vinden hun oorsprong ook in de voornaam Jan en hebben dezelfde betekenis als Jansen: 'zoon van Jan'.

De naam Janssen komt ook veel voor in Nederland en is ook één van de meest voorkomende achternamen van het land. Janse is daarentegen minder vaak voorkomend.

Bekende Jansens

Er zijn natuurlijk een heleboel mensen met de achternaam Jansen. Hieronder een lijstje met een aantal bekende personen:

  • Johan Jansen: voormalig doelman van voetbalclub FC Utrecht
  • Theo Jansen: kunstenaar die bekend is van zijn Strandbeesten
  • Bram Jansen: schrijver en journalist
  • Jan Jansen: voormalig wielrenner en winnaar van onder andere de Tour de France en de Ronde van Spanje
  • Hans Jansen: arabist en voormalig PVV-politicus

Natuurlijk zijn er nog veel meer bekende Jansens te vinden. Maar het lijstje hierboven geeft al een goed beeld van de verschillende gebieden waarin Jansens bekend zijn.

Conclusie

De achternaam Jansen vindt zijn oorsprong in de voornaam Jan en betekent 'zoon van Jan'. De naam komt vooral veel voor in het westen van Nederland, maar is ook populair in andere landen, zoals Duitsland en Denemarken. Naast Jansen zijn er ook varianten op de naam te vinden, zoals Janssen en Janse. En zoals we hebben gezien, zijn er genoeg bekende personen met de achternaam Jansen te vinden.

Al met al is de achternaam Jansen dus een interessant onderwerp om te bestuderen en is het leuk om te kijken naar de herkomst en verspreiding van deze naam.