De oorsprong van de achternaam De Jong

Namenindexen

De achternaam De Jong is een van de meest voorkomende achternamen in Nederland. Maar wat is de oorsprong van deze naam? In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis en betekenis van de achternaam De Jong.

De betekenis van De Jong

De achternaam De Jong is afgeleid van het bijvoeglijk naamwoord "jong". Het woord "jong" werd vroeger gebruikt om een persoon aan te duiden die jong was of van jonge leeftijd. Hierdoor werd De Jong een veelvoorkomende naam in Nederland.

De betekenis van De Jong is dan ook "de jonge" of "van jonge leeftijd". De naam werd vaak gegeven aan jongere zonen binnen een familie, om het onderscheid te maken tussen de oudere zoon die bijvoorbeeld de achternaam Van der Meer droeg.

De geschiedenis van De Jong

De achternaam De Jong heeft een lange geschiedenis in Nederland. De naam is ontstaan in de Middeleeuwen, toen bijvoeglijke namen gebruikt werden om mensen te benoemen. De Jong was een veel voorkomende naam onder boerenfamilies en ambachtslieden.

De Jonge werd ook wel gebruikt als bijnaam voor een jongere persoon binnen een gemeenschap. Een jonge man die bijvoorbeeld een bekwaam vakman was kon de bijnaam De Jong krijgen. Hierdoor kan de achternaam De Jong ook afkomstig zijn van een bijnaam, in plaats van een generatieaanduiding.

De Jong is een naam die in heel Nederland voorkomt en is daarom een goede indicator van de verspreiding van families door het hele land. In de provincies Noord- en Zuid-Holland komt de achternaam het meest voor.

Varianten van De Jong

Er zijn verschillende varianten van de achternaam De Jong. Zo zijn er bijvoorbeeld namen als De Jongh en De Jonge, die afgeleid zijn van De Jong. Ook zijn er namen als De Jongste en De Jongste Van Ellemeet, die duiden op de jongste zoon binnen een familie.

Andere varianten van De Jong zijn ontstaan doordat emigranten hun naam veranderden bij aankomst in een ander land. Zo is De Jong bijvoorbeeld veranderd in Young in de Verenigde Staten en DeJong in Canada.

Beroemde personen met de achternaam De Jong

  • Frits de Jong, Nederlands journalist en televisiemaker
  • Johnny de Jong, Nederlands voetballer
  • Liesbeth de Jong, Nederlands zangeres en actrice
  • Marjolein de Jong, Nederlands wielrenster

Conclusie

De achternaam De Jong is een van de meest voorkomende achternamen in Nederland en kent een lange geschiedenis. De naam is afgeleid van het bijvoeglijk naamwoord "jong" en werd vaak gegeven aan jongere zonen binnen een familie. Er zijn verschillende varianten van De Jong en de naam is verbonden met verschillende beroemde personen uit de geschiedenis van Nederland.