Tips voor het gebruik van genealogische software om gaps in je stamboom op te vullen

Namenindexen

Introductie

Als genealoog is het onze taak om de stamboom van onze voorouders te onderzoeken en te vullen met informatie over onze familiegeschiedenis. Dit kan soms bemoeilijkt worden door gaps, ofwel ontbrekende informatie. Gelukkig kan genealogische software ons helpen deze gaps op te vullen. In dit artikel geven we tips voor het gebruik van deze software.

Wat is genealogische software?

Genealogische software is een computerprogramma dat gebruikt wordt om de stamboom van je familie te organiseren en te onderzoeken. Het programma kan je helpen bij het bewaren van informatie over je voorouders, het zoeken van ontbrekende informatie en het delen van je stamboom met anderen.

Tip 1: Kies de juiste software

Er zijn veel verschillende genealogische softwareprogramma's beschikbaar, zowel gratis als betaald. Het is belangrijk om het juiste programma te kiezen dat past bij jouw behoeften en niveau van ervaring. Ben je nieuw in het maken van stambomen en wil je het eerst uitproberen? Dan kan het gebruik van gratis software als Gramps of Ancestry een goede optie zijn. Ben je een ervaren genealoog en ben je op zoek naar meer geavanceerde functies? Dan zou software als Legacy Family Tree of RootsMagic een betere optie zijn.

Tip 1.1: Zorg voor compatibiliteit

Kijk bij het kiezen van de software ook goed naar de compatibiliteit met jouw computer en besturingssysteem. Sommige programma's werken alleen op Windows, terwijl anderen ook compatibel zijn met Mac of Linux.

Tip 2: Verzamel zoveel mogelijk informatie

Hoe meer informatie je hebt over je voorouders, hoe gemakkelijker het is om gaps in je stamboom op te vullen. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk informatie verzamelt voordat je begint met het opstellen van de stamboom.

Tip 2.1: Verzamel informatie bij familieleden

Familieleden kunnen een schat aan informatie bieden over je voorouders. Zorg ervoor dat je met zoveel mogelijk familieleden praat en vraag ze om documenten en foto's die je kunnen helpen bij het opstellen van de stamboom.

Tip 2.2: Maak gebruik van openbare archieven

Openbare archieven bevatten veel informatie over onze voorouders en kunnen ons helpen bij het opstellen van de stamboom. Deze archieven bevatten bijvoorbeeld geboorteaktes, overlijdensaktes, huwelijksaktes en volkstellingen. Maak gebruik van deze archieven om ontbrekende informatie te vinden.

Tip 3: Zorg voor een systematische aanpak

Het opstellen van een stamboom kan zeer complex zijn en het is daarom belangrijk om te zorgen voor een systematische aanpak. Begin bij de oudste generatie en werk je weg naar beneden. Zorg ervoor dat je alle informatie op een gestructureerde manier opslaat, zodat je het later gemakkelijk terug kunt vinden.

Tip 3.1: Gebruik hiërarchische nummering

Hiërarchische nummering is een systeem om familierelaties te nummeren. Elk individu krijgt een nummer en zijn of haar kinderen krijgen een nummer met daarin het nummer van hun ouders. Dit systeem maakt het gemakkelijker om de relaties tussen familieleden te begrijpen.

Tip 4: Wees voorzichtig met automatische genealogische functies

Veel genealogische softwareprogramma's bieden automatische functies aan die je kunnen helpen bij het opstellen van de stamboom. Wees echter voorzichtig wanneer je gebruik maakt van deze functies. Programma's kunnen fouten maken en het is daarom belangrijk om alle informatie te controleren voordat je deze toevoegt aan de stamboom.

Tip 4.1: Controleer alle informatie

Controleer altijd alle informatie voordat je deze in de stamboom opneemt. Dit geldt vooral voor informatie die is verkregen uit openbare archieven. Zorg ervoor dat je namen, data en andere informatie controleert voordat je deze toevoegt aan de stamboom.

Tip 5: Deel je stamboom met anderen

Het delen van je stamboom met anderen kan je helpen bij het opvullen van gaps in de stamboom. Andere genealogen kunnen je misschien helpen bij het vinden van ontbrekende informatie en kunnen je in contact brengen met familieleden die je nog niet hebt ontmoet.

Tip 5.1: Deel je stamboom online

Er zijn veel online platforms beschikbaar waar je je stamboom kunt delen met anderen. Denk hierbij aan platforms als Ancestry.com en MyHeritage. Door je stamboom online te delen, kun je in contact komen met andere genealogen en familieleden die je kunnen helpen bij het opvullen van gaps.

Conclusie

Het opstellen van een stamboom kan soms bemoeilijkt worden door gaps in de informatie. Genealogische software kan je echter helpen bij het opvullen van deze gaps. Door de juiste software te kiezen, alle beschikbare informatie te verzamelen en een systematische aanpak te volgen, kun je een betrouwbare en complete stamboom opstellen van je familiegeschiedenis. Vergeet niet om alle informatie te controleren voordat je deze toevoegt aan de stamboom en deel je stamboom met anderen om in contact te komen met andere genealogen en familieleden.